Hardlopen

Al enige tijd sta ik best vaak op de crosstrainer. 40 minuten 230W, vrijwel elke dag. Soms met een rugzak van 10 kg. Kortom, ik train best zwaar. Maar zou ik ook kunnen hardlopen? Qua conditie zeker, maar wat is er nog meer nodig? Gebruik je eigenlijk andere spieren voor hardlopen dan voor trainen op de crosstrainer?

Zondag 9 juni besloot ik het eens te proberen. Ik liep 5.72 km in 35 minuten. Ik heb in die 35 minuten 5 minuten gewandeld. Ik vond het best OK voor een eerste poging. Als je schema’s voor beginners bekijkt, dan duurt het weken en weken voordat je geacht wordt zo lang achter elkaar te kunnen hardlopen. Na het lopen had ik wel echt veel last van mijn spieren. Echt spierpijn. Ik kon de trap nauwelijks op komen. Ik heb later die dag nog wel een half uur op de crosstrainer gestaan, want moe was ik niet.

Twee dagen later viel het me op dat meerdere wegen rondom Vleuten en Haarzuilens op 23 juni worden afgesloten. Ik realiseerde me dat er misschien wel een hardloopevent zou zijn die dag, googlede het en, jawel!, die dag wordt de Kasteelloop de Haar gehouden. De inschrijving voor de 5 km zat vol, maar ik kon me wel inschrijven voor de 10,55 km. Dat heb ik meteen gedaan (nr 4299) en nu heb ik een doel voor het hardlopen :-). Een uurtje later was de inschrijving voor de 10 km ook gesloten – goed dat ik niet heb geweifeld!

Die dag meteen weer een rondje hardgelopen. Nu zonder tussendoor een stukje te wandelen. 5.68 km in 32:13. Opnieuw was het achteraf niet leuk: de pijn aan mijn beenspieren en aan mijn pezen (bovenzijde knieën met name) was heftig. Maar het voelde als gewone overbelasting: spierpijn. Geen bijzonderheden.

Ik besloot dat ik elke 2 dagen zou gaan trainen, zodat mijn pezen en spieren elke andere dag kunnen herstellen. Tja, en op wat voor tijd zou ik moeten mikken? Op basis van de eerste trainingen lijkt het nét haalbaar om de 10.55 km in 1 uur te doen. Hee, en misschien zit er nog wat progressie in mijn snelheid in de nu resterende 5 trainingen. Ambitieus doel. Leuk :-).

Donderdag heb ik 45 minuten gelopen, zaterdag 50 minuten. Ik begin er vertrouwen in te krijgen dat het zou moeten lukken. De spierpijn achteraf begint minder erg te worden en de laatste training had ik, als het nodig was, denk ik nog wel 10 minuten langer door gekund – daarmee zou het gelukt zijn om de kwart marathon in een uur te lopen. Vanaf de vierde training heb ik mijn tepels afgeplakt. De kleding schuurde te veel; ze begonnen te bloeden.

Mijn trainingen tot nu toe:

DagAfstand
(km)
Tijd
(min:sec)
Theoretische tijd 10.55km.
(min:sec)
9/65.7235:0464:33
11/65.6832:1259:50
13/67.9645:0059:38
15/68.9250:0059:08

17/6. Ik ga zo weer trainen, maar zie er wel tegenop. Het is best zwaar naturlijk. Ik verwacht eerlijk gezegd niet dat ik na zondag ga blijven hardlopen. We gaan het zien.

DagAfstand
(km)
Tijd
(min:sec)
Theoretische tijd 10.55km.
(min:sec)
17/610.7060:0059:10

De training ging super. Het is gelukt! Als ik dit zondag kan herhalen, dan is het doel bereikt. Best apart. Ik heb vandaag een kwart marathon gelopen :-).
Helaas had ik opnieuw last van bloedende tepels; overmorgen maar eens beter plakkende pleisters proberen.

19/6. Opnieuw zag ik er wel tegenop. Opnieuw bloedende tepels; pleisters lieten weer los. Overigens tijdens het lopen ook pijn op diverse plaatsen in mijn benen en voeten. Het is toch een soort van overbelasting (90 kg een uur lang in beweging houden is per definitie overbelasten). Lekker opzwepende muziek opgezet.

DagAfstand
(km)
Tijd
(min:sec)
Theoretische tijd 10.55km.
(min:sec)
19/610.7560:0059:10

Vrijdag ga ik niet meer trainen. Ik ga mijn lichaam vanaf nu rust gunnen tot aan zondag. Deels omdat dat mogelijk een beter resultaat oplevert zondag, maar deels ook omdat het wel leuk is geweest zo. Nog één keer een krachtinspanning, zondag dus, en dan hou ik er denk ik mee op.

Update van zondag 23/6: de dag van de Kasteelloop.
I’ve done it! in 59:38 minuten. Ik vertrok 11 minuten later dan het startschot en daarom kloppen de vergelijkingen met anderen op die pagina niet (ik was inderdaad de 29e man in de leeftijd 50-54 die over de finish kwam, maar er hadden er maar 18 een snellere tijd – de andere 10 waren gewoon eerder gestart).

Mannen alle leeftijdenMannen 50-54 jrOverall
264 van de 599.19e van de 59.362e van 1236.

Oh, en ik moet nog even klagen. De finish stond te ver weg! De finish stond op ongeveer 10,8 km en niet op 10,55 km. Daardoor was het nog bijna mislukt om binnen een uur te finishen; ik heb echt een sprintje moeten trekken de laatste 200 meter!
En waarom denk ik dit zo zeker te weten? Allereerst mijn eigen waarneming. Elk km-bord stond op de juiste plaats volgens mijn eigen gps. Alleen de finish klopte niet. En bij alle deelnemers zie je dat hun tijden van de eerste 10 km gemiddeld véél sneller zijn dan de laatste ‘0,55’ km. De verklaring is dat de afstand tussen de 10 km en de finish 0,8 km was.
Gelukkig had ik het op tijd door en met het extra sprintje lukte het om de 10.8 km in een uur te lopen.

Nog even de route:

En nu? Ga ik door met hardlopen? Ik weet het nog niet. Het is misschien wel leuk – het geeft in ieder geval wel echt een boost om zo’n loop te doen en je doel te halen. Van de andere kant: ik had weer bloedende tepels (pleisters bleven niet zitten) en ik heb nu, ’s avonds, behoorlijk wat last van mijn rechter achillespees. Ik moet die echt ontzien en loop er zelfs wat anders door. Oké, dat laatste is een eufemisme: ik loop gewoon mank. Dus eerst maar eens helen en daarna zie ik wel weer. De Dam tot Damloop lijkt me wel wat (maar zit vol inmiddels en komt niet optimaal uit t.o.v. vakantieplannen).