Het gewicht blijft frustreren

Al jaren vecht ik tegen mijn lichaam – mijn lichaam wil dikker worden, mijn hersenen willen juist dat dat lichaam dunner wordt. Soms wint de één, soms de ander.

Midden februari ben ik begonnen met een low carb, low calorie dieet, met veel bewegen. Ik woog toen zo’n 92 kg; BMI rond 25.5. Het had moeten werken: het recept werkte eerder heel goed. Maar de situatie is blijkbaar veranderd, want het werkt niet. Ik weeg nu, midden april, 90 kg. Best frustrerend, want ik laat er behoorlijk wat voor. Het vet zit op de verkeerde plaatsen: mijn buikomtrek is 92 cm – 102 cm (buik ingehouden – buik uitgezet). En daarnaast veel op mijn bovenrug. Niet gezond.

Mijn omgeving ziet niet meer waarom ik nog altijd zo bezig ben met mijn lichaam – men vindt mij niet meer dik. Tja, het is natuurlijk ook veel erger geweest – enkele jaren geleden had ik een BMI van 31.6.

Het lijkt erop dat minder calorieën eten niet meer werkt. En dat snap ik eigenlijk niet.

  1. Misschien eet ik meer dan ik denk – die mogelijkheid kan ik niet helemaal uitsluiten.
  2. Misschien is mijn metabolisme meer vertraagd dan de calorie-intake is afgenomen?
  3. En misschien maakt het tóch uit op welk tijdstip ik eet. Nu eet ik vooral in de namiddag en de avond.
  4. En misschien is low-carb niet genoeg. Misschien moet ik maar meer eiwitten eten en minder vet. Van eiwitten schijn je je sneller ‘vol’ te voelen.
  5. Hoge cortisolniveau’s (stresshormoon) verplaatsen vet op de langere termijn naar de buik. Nou, dat is aan de hand.

Tja, hoe nu verder? Als factoren 2 of 3 meespelen, dan gaat dat in tegen mijn gevoel dat een calorie een calorie is.

Ik train nog altijd veel – uitsluitend cardio op het ogenblik. Gemiddeld eens in de twee dagen een sessie van 40 minuten op 220 Watt. De crosstrainer zegt dan dat dat 1050 kcal. zijn. Dat is in werkelijkheid vast lager, maar de training is wel écht zwaar. Mijn conditie dus ook echt verbeterd. Mijn hartslag in rust is rond de 50/min – dat was vroeger in de 70/min.

Maar hoe ver ben ik bereid te gaan? Hoeveel levensgenot ben ik bereid op te geven voor een gezond lichaam? Zo gesteld lijkt het geen keuze te zijn: voor ‘gezond’ moet je alles over hebben. Toch voelt het alsof ik nu al aan een grens zit. Ik drink vrijwel geen alcohol (nooit gedaan overigens), en geen frisdrank (wel anderhalve liter Spa Rood per dag), ik eet geen snoep (soms suikervrij drop), geen koek, geen chips, geen aardappelen, geen rijst, geen pasta, geen brood (soms cheat ik en eet ik in de avond een enkele bruine boterham met kaas).
Hoeveel categorieën eten kan ik nog uit mijn dieet verwijderen? Ik mis nu al behoorlijk wat ‘normale’ voedingsstoffen en soms mis ik die ook echt.

Goed, laat ik het maar proberen:

  • Niet meer eten na 19:00 uur in de avond – dat wordt moeilijk.
  • Minder vet, meer eiwitten.
  • Nog altijd nauwelijks koolhydraten (alleen van groente en fruit).
  • Proberen stress te verminderen.
  • Ik ga geen calorieën tellen (kost echt te veel tijd). Ik probeer het onder de 1500 kcal te houden (door middel van mentaal boekhouden).
  • Trainingsschema ongewijzigd.

Mijn gewicht was vandaag (18 april 2020) 89.3 kg, na het trainen. Het is eerder deze week nog iets lager geweest. Eens zien of ik het ga volhouden en eens zien of dit schema wél werkt…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *